Renovert enebolig

Beboere Kuusinen-familien på fire
Byggeår 2006
Ventilasjonsrenovasjon 2013
Areal 170 m2
Boareal 145 m2
Varmesystem direkte elektrisk oppvarming, luft-luft varmepumpe
Opprinnelig ventilasjons-
enhet
ventilasjonsenhet med en kryssvarmeveksler,
virkningsgrad for varmegjenvinning på ca. 40 %
Ny løsning Exvent Pingvin MDE med eAir-styrepanel

Stillere og mer effektivt med en ny ventilasjonsenhet

Utskifting av den gamle ventilasjonsenheten med en ny forbedret både energieffektiviteten og komforten.

Far i familien er salgssjef og har bodd øst i Helsinki nesten hele livet. Hans kone, født og oppvokst i Helsinki sentrum, ble fristet til å flytte til Vartiokylä på grunn av det fredelige bomiljøet og muligheten for en enklere hverdag for hele familien.

Denne eneboligen i mur med pussede yttervegger av Finndomo ble bygget i 2006, og har vist seg å være et godt valg på alle måter.

– Det har en ventilert gulvstruktur. Vartiokylä, som er en bydel i Helsinki, er bygget på et gammelt myrområde. Hvis gulvkonstruksjonen ikke fungerer, kan det oppstå fuktskader på svært kort tid. Da vi var på husjakt, så vi altfor mange hus som var forholdsvis nye, men som allerede hadde fuktskader, forklarer Kuusinen. De slipper å bekymre seg for fukt under gulvet, fordi det nå er montert et mekanisk ventileringssystem med en takvifte.

Moderne og romslig

Enhet er plassert over skapet på vaskerommet.
Enhet er plassert over skapet på vaskerommet.

Første etasje består av stuen som strekker seg opp til andreetasjen, et moderne kjøkken, badstue og et vaskerom. Soverommene ligger i andreetasjen.

Den solrike stuen har store panoramavinduer og en pen, åpen peis som, for å være helt ærlig, ikke er særlig nyttig til oppvarming. En luft-luft varmepumpe er allerede kjøpt inn for å redusere oppvarmingskostnadene, og for å kjøle ned og fukte inneluften om sommeren. Vinteren 2013 hadde familien fått nok av den gamle og bråkete ventilasjonsenheten som også hadde svært dårlige styreegenskaper.

– Effektiviteten var så lav at jeg hadde enheten på det laveste av fire nivå. Jeg er jo tross alt en sparsommelig person. Det var ingen automatiske styrefunksjoner. Hver gang vi tok badstubad, måtte vi huske på å stille den inn på en høyere innstilling og deretter ned igjen etter at den høye luftfuktigheten var fjernet. Og den bråket svært mye, husker familiefaren.

I desember ble enheten erstattet med en Exvent Pingvin MDE-enhet med eAir-kontroller. Unntatt for rengjøring, trenger ventilasjonskanalene ikke noe ekstra arbeid. – Ventilasjonskanalene i en enebolig må rengjøres minimum hvert tiende år. Kanalene i huset vårt var forholdsvis rene, men uansett var det fornuftig å få gjort den jobben i forbindelse med at enheten ble skiftet ut.

Det ble heller ikke gjort noe med utløpene. Det skulle faktisk ha vært installert en ny tilluftventil i stuen, fordi den opprinnelige ventilen ikke kan fordele luften jevnt over hele området. Men et nytt utløp ville også kreve en ny kanal, som ville ha blitt en svært arbeidskrevende jobb og ville ha medført arbeid i etasjeskillerne.

Luftstrømmen ble justert etter installasjonen av Exvent Pingvin-enheten.

En absolutt forbedring

Pingvin MDE forbedret ventilasjonen.
Pingvin MDE forbedret ventilasjonen.

Forbedringen av det gamle systemet ble raskt tydelig.

– Nå kan vi holde ventilasjonen på nivået den var konstruert for i utgangspunktet. Lydnivået er betydelig lavere.

Selv om det er for tidlig å trekke noen sikre konklusjoner om den årlige energibesparelsen med den nye enheten, er det allerede åpenbart at den nye enheten er mer energieffektiv enn den gamle.

God kvalitet på inneluften i den romslige stuen uansett forhold.
God kvalitet på inneluften i den romslige stuen uansett forhold.

– På sommeren bruker vi luft-luft-varmepumpen for å kjøle ned inneluften. Fordi Pingvin-enheten også kan gjenvinne kjøleenergien, går den ikke lenger til spille.

Automasjon i styresystemet øker komfortnivåene. Funksjonen for økning av luftfuktigheten øker ventilasjonen automatisk etter at vi har tatt badstubad, fordi systemet også har en fuktighetssensor som standard.

– Enheten kan fjerne overflødig fuktighet fra inneluften på kun fem minutter, sier den svært fornøyde familiefaren.

Exvent Pingvin MDE koster ca. 5000 euro ferdig installert. Familien har beregnet at besparelsen på strømregningen vil utgjøre ca. 650 euro per år. I dette tilfellet vil inntjeningstiden være på ca. ni år.

– Men det som er enda viktigere, er den økte komforten den nye ventilasjonsenheten har gitt oss, påpeker han.