Et hjem hvor det er lett å puste

Da Maria Klemetz og Janne Käpylehto lette etter et nytt hjem til familien, hadde de et klart mål for øyet. Håpet var å finne et hus bygget før 1950 nær Gamla stan i Helsingfors. Området er kjent for sine gamle hus med koselige hager. Paret rakk å inspisere et titalls eiendommer før de fant den rette.

– Vi var desperat på jakt etter et passende hus på aksen Kottby-Gumtäkt-Majstad. Oppgaven var ikke lett, da vi begge trenger våre egne arbeidsplasser hjemme. Boligen vår var ikke engang til salgs da vi så den første gang for et par år siden, sier Janne Käpylehto.

– Fra utsiden hadde det treetasjes huset en passende personlighet og mangfold, noe som gjorde umiddelbart inntrykk på oss begge, bekrefter Maria Klemetz.

Hva gjorde huset spesielt?

– Da vi endelig fikk se bygget fra innsiden, var det enda bedre enn vi forventet. Da var funkhuset, som allerede hadde sett sine beste dager, sist renovert på 1980-tallet. Men vi gjenkjente umiddelbart flere fantastiske strukturelle løsninger: brede vinduer, høye vinduer, buede vinduer og en imponerende romhøyde på 6,5 meter i entreen.

Et gammelt hus er et eventyr

Klemetz og Käpylehtos eget bakgrunn gjorde det lettere å planlegge oppussingen. Arkitekten og teknologiinnovatøren hadde en klar visjon om hvordan man kunne gjenopprette middelklassehjemmet fra 1939 til fordums prakt, men samtidig også egnet for hverdagen i en moderne barnefamilie. I tillegg ønsket de å bruke tradisjonelle byggematerialer så mye som mulig.

– Det var klart fra starten av at vi ikke vil ha strukturer som ikke puster i hjemmet vårt. Helt ærlig ønsket vi å unngå all plast så mye som mulig, forklarer Käpylehto.

Arbeidsfordelingen var tydelig, Maria Klemetz overtok ansvaret som hoveddesigner. Personene som utførte oppussingen ble funnet gjennom parets eget nettverk og ved hjelp av naboer og anbefalinger.

Som alltid ved oppussing ble heller ikke denne gangen unngått overraskelser.

Den omfattende overflaterenoveringen, som skulle ta noen måneder, ble til en toårig arbeidsleir og budsjettet ble tredoblet. Familien klarte også å vokse i løpet av denne tiden. Men resultatet er akkurat det man håpet på – et hjem hvor det er lett å puste.

Inneklimaløsninger på beboernes premisser

Huset hadde gravitasjonsventilasjon karakteristisk for byggeperioden, som vi ønsket å bevare. Det var tydelig fra starten at vi trengte en annen type løsning for soverommene.

– I arbeidet mitt hadde jeg allerede blitt kjent med ulike ventilasjonsløsninger, så vi visste at det er mange ulike alternativer, bekrefter Maria Klemetz.

Paret fant passende enheter fra Zehnder gjennom tradisjonell Googling. ComfoSpot 50 ble valgt av flere grunner. Det er lett for Janne Käpylehto å ramse opp de egenskapene som veide tungt i vektskålen under valget. Ifølge ham selv har en vannsirkulerende radiator høyere støy enn ventilasjonsaggregatene på soverommene.

– ComfoSpot 50 er så stillegående at den også kan installeres i nærheten av sengen. Utseendet var selvsagt også viktig, det vil si at aggregatets inne- og utedel kan maskeres. Du kan praktisk talt glemme aggregatets eksistens, siden automatikken justerer strømningshastigheten av seg selv. Det eneste du trenger å gjøre er å bytte filter. Inneluften på soverommene har vært sunn siden installasjonen og jeg har fortalt mange at det føles som å sove ute i et telt, oppsummerer Käpylehto.

Zehnder ComfoSpot 50 er et romspesifikk ventilasjonsaggregat med varme- og fuktgjenvinning og kontinuerlig til- og avtrekksluft. Den er beregnet for ventilasjon av enkeltrom i både renovering og nybygg. Aggregatet har en entalpivarmeveksler som standardutstyr, som garanterer høy varme- og fuktgjenvinning. Zehnder ComfoSpot 50 kan utstyres med ulike utvendige veggpaneler eller en vindusmodul, noe som gjør at aggregatets til- og avtrekksluftkanal nesten umerkelig kan legges inn i vindusrammen.