Fra et lite verksted i Borgå til en del av et internasjonalt konsern

Enervent Zehnder har vokst fra et lite gründerledet lokalt selskap til en respektert produsent av ventilasjonssystemer og en del av en av bransjens ledende grupper. Spranget er tatt gjennom noen sprett, men på litt over tjue år. Ifølge Head of Customer Excellence Sonja Häggman har ønsket om å utvikle høykvalitets ventilasjonsteknologi og en god lagånd alltid vært i sentrum for det sellskapet gjør.

På hovedkontoret i Borgå pendler vi naturlig nok mellom kontorene og produksjonen. Egne personellpass er ikke nødvendig mellom avdelingene fordi alle kjenner hverandre og gjester blir lagt merke til, sier Sonja Häggman. Hennes ansvar omfatter blant annet Enervent Zehnders markedsføring og kommunikasjon, samt digitalisering og utvikling av kundeopplevelsen.

– Jeg kom til å jobbe for det som var Enervent i 2002. Årene har inneholdt mange produkter, hyggelige kollegaer, mange interessante oppgaver og fem ulike eiere. Vi har blant annet vært en del av teknologi- og familieselskapet Ensto. Fokuset for vår virksomhet har vært det samme og selv om arbeidsoppgavene mine har variert, har jeg alltid jobbet i kundegrensesnittet.

Som mange andre nye teknologier var utvikleren av den roterende og energieffektive varmeveksleren i Enervent Zehnders utstyr en innovativ gründer.

– Vi ble en gang grunnlagt av en gründer i metallindustrien. Under hans ledelse ble den roterende varmeveksleren spesialtilpasset ventilasjonsaggregater i eneboliger. I lang tid fungerte vi som et tradisjonelt industrianlegg. De siste årene har vi satset på at hele staben skal forstå kundenes ønsker og felles mål på samme måte, sier Sonja.

Medlem av Zehnder Group med oppgave i nord

Sveitsiske Zehnder Group kjøpte virksomheten til Enervent Oy i august 2018. Konsernet er et av de største ventilasjonsselskapene i Sentral-Europa og vokser aktivt sin virksomhet gjennom oppkjøp. Enervent Zehnder, som opererer i Finland, Sverige og Norge (i Norge under navnet Exvent), representerer ekspertise innen kaldt klima og ventilasjon som oppfyller nordiske krav i bedriftsgruppen.

– Eierskiftet ble godt mottatt av oss. Etter at avtalen ble gjennomført har vi kunnet fortsette vår drift ganske selvstendig, men samtidig har vi fått nødvendig støtte fra konsernet. Å være en del av en familiebedrift skaper et trygt arbeidsmiljø for personalet og vi har kunnet tilby mange interessante nye produkter til kundene etter salget.

De med skarpe øyne har lagt merke til at rød farge har dukket opp i Enervent Zehnders og Exvents kommunikasjon.

– I løpet av den siste sommeren har vi introdusert merkevaren «Member of Zehnder Group» i våre kanaler. Vi minner om at vi er en del av et større fellesskap. Ellers vil ingenting endre seg – vi er fortsatt den samme kjente produsenten av høykvalitets ventilasjonsaggregater egnet for nordiske hjem. Zehnder er et av Europas største selskaper på feltet, som investerer i både ekspansjon, produktutvikling og personell. Det er lett for oss å smile, sier Sonja Häggman.

Zehnder-gruppen har også en egen representasjon i Finland for enkelte andre produktgrupper, som radiatorer, oppvarmede håndklestativ, takmonterte varme- og kjølepaneler og Clean Air Solutions luftrensesystemer. Denne høsten skal gruppens produkter for første gang stilles ut sammen på Finnbuild-messen. Velkommen til stand 6d48.