Enervent Zehnders jubileumsår – 40 år som trendsetter innen ventilasjonsteknologi

Året 2023 er et dobbelt jubileumsår for Enervent Zehnder. Vårt firma fyller 40 år i år og i Norge har vi markedsført ventilasjonsaggregater under navnet Exvent i 20 år.

I dag er Enervent Zehnder en del av Zehnder Group. Det globalt aktive konsernet forbedrer livskvaliteten ved å tilby innovative inneklimaløsninger. Det er imidlertid få som vet at vår egen historie begynte med betalingsvansker hos en kunde hos et selskap i metallindustrien.

Deler til ventilasjonsaggregater som betaling av faktura

Vår historie er et utmerket eksempel på entreprenørånd, ønsket om å utvikle teknologi og forstå kundenes behov. Det hele startet i 1983 med et metallselskap kalt Combinent. Gründeren Robert Hägg fikk fra kunden deler til et ventilasjonsaggregat som kompensasjon for en faktura i stedet for penger, og han ble interessert i teknologien.

Etter å ha studert alternativene mer detaljert, bestemte Hägg seg for å være den første i Finland til å begynne å produsere aggregat med roterende varmevekslere. Den kontinuerlige og trinnløst justerbare driften av den roterende varmeveksleren er fortsatt den beste løsningen for de fleste husholdninger når det gjelder ventilasjon og energieffektivitet.

Sterk satsing på produktutvikling

Vår virksomhet har stadig vokst og internasjonalisert, og eierne har endret seg, men produksjonen har holdt seg i Borgå, Finland. Det er mer som ikke har endret seg. Energieffektivitet innen ventilasjon har vært kjernen i Enervent Zehnders produktutvikling i fire tiår. All produktutvikling foregår fortsatt i våre egne lokaler, hvor også klimalaboratoriet som utfører kontinuerlige tester holder til.

Bildet viser vår teknologisjef Tom Palmgren og en av de første aggregaten i LTR-serien på slutten av 1980-tallet. Vårt mest kjente produkt er Pingvin, som ble introdusert på markedet i 1995 og fikk status som en legende, hvorav oppdaterte versjoner ble solgt i ikke mindre enn 24 år.

På begynnelsen av 2000-tallet lette vi etter en løsning for å kombinere varmepumpe og ventilasjon. Resultatet ble den patenterte Pelican HP, som ble utgitt i 2007. I fjor introduserte vi ventilasjonsaggregatet Enervent Svea, hvis egenskaper takket være avansert vifteteknologi tilsvarer aggregater i en større størrelseskategori. Med Cooler-modulen gjorde vi den enda bedre.

Et festår preget av jobb

Vi feirer jubileet hele året og inviterer våre ulike interessenter til å besøke Borgå. Ønsker du å sette sammen en gruppe fra ditt eget selskap, kan du kontakte Gard Skjelstad, som er ansvarlig for salg i Norge, via epost.