Filterjukset må stoppes

Sonja Häggman, daglig leder i Exvent.no

– Når uoriginale filtre selges som originalvare går det ikke bare ut over sluttkunden. Filterjuks er også skadelig for oss som leverandør og for bransjen forøvrig, sier Sonja Häggman – daglig leder i Exvent.

(PS: Denne kommentaren har tidligere stått på trykk hos Norsk VVS)

Det er synd å si det, men på mange måter ble jeg lettet da jeg så artikkelen i Norsk VVS der Camfil og Interfil tok et oppgjør mot de useriøse filter-aktørene i bransjen.

Lettelsen skyldes at det er godt å se at vi ikke er alene. Problematikken er nemlig alt for alvorlig til å spøke med. Filterjuks  er et så stort problem at det går ut over hele bransjens anseelse.

Filterjuks = snylting på andres merkevare

I Exvent har vi lenge irritert oss over hvordan enkelte aktører bruker vår merkevare for å selge uoriginale filtere til store og små sluttkunder.

Den klassiske måten dette gjøres på følger gjerne den samme oppskriften: Butikken viser fram vår firmalogo, kombinert med Exvents bilder av våre ventilasjonsanlegg på sine nettsider. Målet er altså å selge filtere tilpasset våre ventilasjonsanlegg, men det spesielle er at kunden aldri får  konkrete opplysninger om hvilke filtere de faktisk vil motta.

Siden dette er selskaper Exvent aldri har inngått noen avtale med om filterleveranser, har vi lenge hatt en mistanke om at dette er uoriginale varer.

Før jul foretok vi derfor en stikkprøve hos en av disse aktørene.

Resultatet var dessverre som fryktet.

Avslørt …

At filteret var uoriginalt var det ingen tvil om. Våre originalfiltere har en tydelig merket emballasje med produktnavn og godkjenningskode. Pakken vi mottok var derimot helt grå og bare utstyrt med en liten klistrelapp.

Førsteinntrykket er også at filteret er av en langt dårligere kvalitet:

  • Rammen var av plast i stedet for av metall
  • Utformingen av filterposene var annerledes. Her var det mange små poser plassert horisontalt, mens vårt originalfilter har tre store poser plassert vertikalt.
  • Selve filterposene var av et helt annet materiale, og minnet i praksis mer om et kaffefilter enn et ventilasjonsfilter.
Velg originalfilter!
Originalfilteret fra Exvent øverst. Kvalitetsforskjellen er stor.

Hvorfor er dette et problem?

Exvent er en premiumleverandør som lever vi av tillit. En tillit som det har tatt lang tid å opparbeide. Det betyr at vi setter vår ære i å tilby energieffektive løsninger som virker godt i hele  produktets levetid.

For å klare dette er alle våre ventilasjonsanlegg derfor nøye tilpasset de egenskapene som finnes i våre originalfiltere. Bruker man et uoriginalt filter vil det gjøre at anlegget ikke jobber optimalt, og i verste fall får det kortere levetid. Resultatet blir misfornøyde kunder.

Våre originalfiltere tilfredsstiller i tillegg kravene som stilles etter dagens standarder. Det kan vi selvsagt ikke gå god for at de uoriginale filtrene gjør. Her er det også verdt å merke seg den nye ISO 16890-standarden som rulles ut for fullt i juli 2018.

LES MER: Alt du må vite om den nye filterstandarden!

Målet med den nye standarden er ganske enkelt å sørge for et enda sikrere inneklima. Det blir derfor stilt enda strengere krav til filtrering av svevestøv og stopping av partikler.

Å møte disse kravene er en jobb vi tar på største alvor. Men det at kravene er strenge gjør også at det å lage gode filtere blir enda vanskeligere. Det kreves altså økt kompetanse. Og det er en kompetanse vi selvsagt ikke kan gå god for at produsentene av de uoriginale filtrene innehar.

Exvents originalfiltere kan du bestille her!

Et felles løft må til

Exvent har allerede startet jobben med å stoppe bruken av vår logo og våre produktbilder hos uautoriserte aktører. Men dette er ikke en kamp vi kan ta alene.

Skal vi lykkes med å beholde kundenes tillit er det derfor viktig at både montører, innkjøpere og bransjen generelt er sitt ansvar bevisst.

Først da vil sluttkunden kunne stole på at filteret de har installert vil klare jobben.

Sonja Häggman

Daglig leder

Exvent Norge