Høy fuktighet øker innendørs – vi har en patentert løsning klar

Klimaet blir varmere og somrene vil ifølge prognosene bli varmere og våtere også i Norden. Samtidig har endringen i levekrav formet vår oppfatning av et hyggelig innemiljø. Ventilasjonsdesignere har en ganske vanskelig oppgave på skrivebordet. Hvordan sikrer man at ventilasjonsaggregatene fungerer etter brukernes ønsker, også under skiftende forhold? Exvent har en passende løsning klar for dette.

I tillegg til strengere EU-regler, påvirkes også byggetekniske planer i økende grad av klimaendringer. I varmt og fuktig klima forventes ventilasjonsaggregatene å kunne fjerne fuktighet fra blant annet inneluften. Utfordringen er relativt ny på nordlige breddegrader.

En innovasjon utviklet for eksport kan tas i bruk i hjemmemarkedet

– Vi har faktisk allerede en ferdig løsning. Fuktoverføringsfunksjonen til de roterende varmevekslerne i våre ventilasjonsaggregater kan brukes til å tørke inneluften. Ventilasjonsaggregater utstyrt med den patenterte TwinCoil-funksjonen har ventilasjon, varme, kjøling og avfukting i en og samme pakke. Og til og med styrt med vår egen styringsautomatisering, sier Gard Nilsen, selger på Exvent AS.

– Innovasjonen ble utviklet ved vår fabrikk i Borgå i Finland av vårt eget FoU-team for et tiår siden. En ny funksjon var nødvendig for den tropiske klimasonen i det sørøstasiatiske eksportmarkedet. De første kundene var i Hong Kong, og innenlandsk etterspørsel har først nylig tatt virkelig fart.

Hvem bør velge en enhet utstyrt med TwinCoil-løsningen?

Foreløpig er avfuktingsløsningen tilgjengelig for tre forskjellige enhetsmodeller av forskjellige størrelser (Pallas, Pegasos og Pelican).

– Temperaturer har tradisjonelt blitt målt i Norden. Fuktigheten i inneluften har ikke engang blitt overvåket på samme måte. En enhet utstyrt med TwinCoil er et utmerket alternativ for f.eks. lagre hvor kalde overflater ikke får dugge. I tillegg egner løsningen seg for næringslokaler og kontorlokaler hvor det stilles spesielle krav til temperatur og fuktighet i inneluften.

– Vi har også montert enheter utstyrt med løsningen i store, eneboliger og ferieleiligheter. Sammenlignet med separat installerte luftvarmepumper er avfukting med varmevekslere kostnadseffektivt. Under ideelle forhold er det praktisk talt gratis, minner Gard Nilsen om.

TwinCoil-løsningen er tilgjengelig for modeller med et luftvolumområde på 360-2800 m³/t. Systemet styres med enhetenes egen eAir styringsautomatisering og overvåking kan kobles til de vanligste bygningsautomasjonsapplikasjonene. Mer informasjon: gard.nilsen@exvent.no.