Skal du installere ventilasjon?

Skal du installere ventilasjonsanlegg? Få med deg selvbyggernes klassiske feil og pugg sjekklisten som gjør at du styrer unna.

Med et velfungerende ventilasjonsanlegg får du frisk luft inn i huset, samtidig som den dårlige luften går ut. Resultatet er langt bedre inneklima, økt komfort og ikke minst redusert risiko for helseplager.

Dessverre går det ikke alltid slik, og feil og slurv ved monteringen er ofte hovedsynderen.

LES MER: Dårlig inneklima kan gjøre deg syk

Så hva er de klassiske tabbene?

– Det er ikke til å komme ifra at vi ser mye rart, sier Gard Skjelstad – produktekspert hos Exvent.

En som gjorde inntrykk var der en fortvilet boligeier fikk flere hundre liter med kjølevæske ut over gulv og trapp. Der hadde de rett og slett glemt å koble til rørene på anlegget før kjølevæsken ble pumpet inn i energibrønnen til varmepumpesystemet. Det endte med total rehabilitering, noe som dessverre ble en svært dyr lærepenge for eieren.

Selvgjort er ikke alltid velgjort.
Selvgjort er ikke alltid velgjort. Foto: Paul Goyette Creative Commons

Heldigvis er det sjelden det går så  ille, fortsetter Skjelstad.

– De mer elementære monteringstabbene er feilkobling av rør.

For eksempel slik at avtrekket fra kjøkkenet går rett inn i ventilasjonskanalene og spres rundt i hele huset. Enkelte blander også tilluften med utluften, noe som over tid gir følgeskader på ventilasjonsaggregatet.

Neste klassiker må være slurv på isolering. Du har de som glemmer det helt, og så har du de som tror de har isolert, men som har brukt for lite eller helt feil materiale. Et eksempel er kunden som brukte plastfolie rundt rørene på kaldloftet, og trodde at det var nok. Det er dessverre det samme som å be om kondensproblemer, og det blir fort dyrt på sikt.

En annen gjenganger er de som monterer for små aggregater. Når aggregatet er underdimensjonert i forhold til boligens behov, vil det jo måtte jobbe hardt kontinuerlig for å  oppnå ønsket effekt. Resultatet er at det vil bråke langt mer enn nødvendig, og fordi det alltid jobber hardt vil det også få kortere levetid og bruke langt mer strøm.

– Så har vi de feiljusterte anleggene, som enten gir deg overtrykk eller undertrykk. Spesielt overtrykk kan være vrient å oppdage for nybegynnere, mens undertrykk normalt merkes raskt. Det beste eksempelet her er at kunden får problemer med å få fyr i peisen. Alt dette vil du selvsagt slippe hvis du får bistand av en fagmann, sier Skjelstad.

MØT EXVENT NEO: Ventilasjonsanlegget som passer inn overalt!

Hvorfor er det så vanskelig?

– Det skyldes ganske enkelt at moderne balanserte ventilasjonsanlegg er avanserte, og da må man vite hva man gjør.

Målet vårt er jo ikke bare å selge utstyr. Vi vil at våre kunder skal være fornøyde over tid, og da er utgangspunktet at det beste er å la fagfolk stå for både prosjektering, montering og ikke minst justering av anlegget.

Vil det si at dere ikke tillater kundene å montere selv?

– Nei, selvfølgelig ikke. Alt er mulig så lenge du planlegger godt nok, og vi har mange eksempler hvor vi har levert utstyret, og hvor flinke privatpersoner har stått for store deler av monteringsjobben, sier Skjelstad.

– Men da gjelder det å være godt forberedt og holde tungen rett i munnen.

Siden alle hus er forskjellige vil behovene variere stort fra prosjekt til prosjekt, og det å være nevenyttig er ikke nok i seg selv. Følger du oppskriften under skal imidlertid vi i Exvent gjøre alt vi kan for å holde deg på rett spor, sier Skjelstad.

LES MER: Her er varmepumpen du verken ser eller hører!

Huskeliste for deg som vil montere selv

  • Prosjektering: Få bistand av en fagmann til å prosjektere anlegget før du begynner. Det vil typisk være en befaring der man går gjennom boligen sammen med kunden, og du vil så få en plan for prosjektet og ikke minst tegninger å jobbe ut fra.

– Det fine her er kunden blir trygg på at anlegget han monterer er riktig dimensjonert til akkurat sin bolig og sine konkrete behov. Det sparer deg for mange timer i tenkeboksen, sier Skjelstad.

  • Etterkontroll og finjustering. Etter at du har montert anlegget bør du få en fagmann til å kontrollere anlegget for å avdekke monteringsfeil. I tillegg vil selvsagt fagmannen  sørge for å justere inn anlegget riktig.

– Selv for nevenyttige folk kan det være vanskelig å oppdage ubalanse i et ventilasjonsanlegg, og trår man feil her vil man fort utløse følgeskader på sikt. Dette er altså en billig forsikring som kan spare deg for unødvendige kostnader framover, sier Skjelstad.

LES OGSÅ: Har du fått med deg kravene i TEK17?

Hva med vedlikehold?

– Joda, som alt annet må også ventilasjonsanlegg vedlikeholdes. Stort er det likevel bare snakk om enkle filterskift, og det er så enkelt at mange klarer det selv, sier Skjelstad. En utfordring er likevel at mange ikke skifter filter ofte nok.

Selv om det ser enkelt ut på bildet, er det ikke alle som klarer å koble riktig.

Problemet da er at ventilasjonsanlegget må jobbe stadig hardere for å presse den rene luften gjennom filteret, og så må det attpåtil jobbe enda hardere for å transportere den innvendige luften ut av boligen igjen.

– Resultatet blir dermed økt strømforbruk og kortere levetid på anlegget, så her er rådet enkelt: På sikt vil du alltid tjene på å bytte filteret litt for ofte enn for sjelden, sier Skjelstad.

LES MER: Så ofte bør du skifte filter!

Hvor lang tid bruker man på montering?

– Ja, det er jo helt avhengig av hvor godt man har planlagt og hvor flink man er. Basert på egen dyrekjøpt erfaring kan jeg likevel garantere at det kommer til å ta lengre tid enn man tror på forhånd. Så får det jo bli opp til hver enkelt om all den innsatsen man må legge ned på kveldstid er verdt det.

– Personlig har jeg i hvert fall lært: Neste gang skal jeg la gutta som gjør dette til daglig gjøre absolutt hele jobben, avslutter Skjelstad.

NYSGJERRIG? Kontakt Exvent for mer informasjon!