Kuldesjokk, forurensing og pollen …

Det blir stadig viktigere å ha utstyret i orden.

Årets snørike vinter har vært gull for alle som liker å gå på ski. Bor eller oppholder du deg i områder med mye forurensing, har det imidlertid også gitt store utfordringer.

Spesielt bergenserne har slitt med elendig luftkvalitet. Lave temperaturer har fått vedfyringen til å gå i taket, i tillegg til at støvet fra den møkkete veibanen har blitt virvlet opp og gjort hverdagen verre for innbyggere med luftveisplager. Og det stopper jo ikke der, for nå står også pollensesesongen for døren.

Spørsmålet blir derfor hva du kan gjøre for å sikre deg selv og familien.

Godt inneklima er nøkkelen

Gard Skjelstad i Exvent.
Gard Skjelstad i Exvent.

– Dårlig inneklima kan dessverre gi luftveisproblemer, såre øyne, tretthet eller hodepine.  Med et velfungerende balansert ventilasjonsanlegg er du derimot sikret et godt inneklima for hele familien.

Forskjellen er som natt og dag, sier Gard Skjelstad – salgssjef hos Exvent.

– Et balansert ventilasjonsanlegg hindrer ganske enkelt at lokal forurensing og pollen kommer inn i huset, fordi all luften som tas inn i boligen blir filtrert.

Blir det krise hvis du har glemt å skifte filteret?

– Det er definitivt viktig å skifte filteret regelmessig, sier Skjelstad. Vi ser likevel at mange tar feil når det gjelder selve grunnen.

– Mange tror fortsatt at et moderne ventilasjonsanlegg ikke vil klare å filtrere bort pollen og annen forurensing om filtrene går tette. Men faktum er at våre originale Exvent-anlegg og filtere klarer dette.

Hovedproblemet med tette filtere er at de tvinger ventilasjonsanlegget til å jobbe stadig hardere for å presse den rene luften gjennom filteret. Resultatet er økt strømforbruk, mer slitasje og kortere levetid på anlegget, sier Skjelstad.

Hvor ofte bør du skifte filter?

– Det avhenger jo litt hvor du bor, men det bør minimum byttes to ganger i året. Her gjelder det likevel å tenke på egne behov og forutsetninger. Bor du i Oslo sentrum og er sterkt plaget av forurensing kan det være greit å skifte filter 4 ganger i året, og det samme kan være tilfellet om du er sterkt plaget av pollenallergi, sier Skjelstad.

Filter bestiller du her!

– Vi har jo sett endel luftfiltere etterhvert, og har du allerede nå et filter som er halvtett kan jeg garantere at det vil være helt tett etter bare noen få uker med full pollenspredning. Her gjelder det altså å tenke langsiktig: Bytt heller litt oftere enn nødvendig, så vil ventilasjonsanlegget ditt gjøre en god jobb på et lavt strømforbruk.

– Et anlegg som regelmessig bytter til nye filtere er dermed ikke bare økonomisk fordi det bruker mindre strøm her og nå. Det vil også vare lenger, fordi det jobber under så gunstige forhold som mulig, sier Skjelstad.

Pass på at filteret er bra nok

Innen juli 2018 blir det innført en helt ny og langt strengere filterstandard kalt ISO 16890.

LES MER: Alt du trenger å vite om den nye filterstandarden!

Målet med den nye standarden har ganske enkelt vært å lage filtere som er enda bedre til å filtrere bort svevestøv og stoppe helseskadelige partikler.

Det betyr at du som kunde må sjekke at det nye filteret du skal montere holder mål.

– Med et originalt filter vil du være sikker på at du har det beste filteret for ditt ventilasjonsanlegg, avslutter Skjelstad.