Enervent Zehnders nye Svea Cooler ble plukket ut til Highlights-konkurransen på Finnbuild-messen

Juryen for Highlights-konkurransen på FinnBuild-messen valgte i år ut ni kandidater til å konkurrere om prisen for messens mest interessante innovasjon. Enervent Svea eAir E Cooler er inkludert i settet. Et ventilasjonsaggregat designet og produsert i Finland, som kan ha integrert kompressorkjøling, fornyer kjølingen av boliger.

Etter fire års pause vil Finnbuild, en møteplass for aktører i byggebransjen, finne sted på Helsinki Exhibition Centre i oktober. I Høydepunkter-konkurransen søker du etter messens mest interessante produkt, system og tjeneste. Enervent Svea eAir E Cooler er en av de ni utvalgte.

Endringen i levestandard har økt interessen for ulike kjølealternativer de siste årene. Til nå har det kun vært noen få alternativer for husholdningene. I tillegg til luftvarmepumper, var de tradisjonelle hybridmodellene som tidligere var på markedet hovedsakelig designet for kommersielle og kontorlokaler eller restauranter. Cooler-aggregatet utviklet av Enervent Zehnder for å integreres i Svea ventilasjonsaggregat er en løsning på situasjonen.

Sveas Cooler-enhet møter kundenes behov

Takket være den avanserte vifteteknologien tilsvarer Svea enheter av større størrelse, men krever relativt lite plass. Ventilasjonsaggregatet har til tross for sin lille størrelse både en roterende varmeveksler, en 800 W ettervarmer og energieffektive likestrømsvifter. Enervent Svea er utformet slik at en egen modul kan plasseres på toppen av ventilasjonsaggregatet. Modulen kan inneholde en kompressorkjøleenhet eller for eksempel vannsirkulerende varme- og kjølebatterier.

– Spesielt i ny boligbygging har det vært et klart behov for et aggregat som kan integrere kompressorkjøling i lang tid. Svea kan monteres på vegg eller tak. Svea Cooler-kombinasjonen krever ikke mer plass, men øker bare høyden på enheten. Strukturen fungerer som legoklosser og Cooler modulen kan ettermonteres på tidligere kjøpte Svea-aggregat, oppsummerer Ronni Laaksonen, som er salgssjef i Enervent Zehnder.

Fordelen med Svea Cooler er at kjøling oppnås uten trekk. Kulden er jevnt fordelt i alle rom med tilluftsventil. Dette er en klar forbedring sammenlignet med for eksempel en tradisjonell luftvarmepumpe som kun kjøler plassen der innedelen er plassert. Svea Cooler trenger heller ikke en egen utedel.

Ansvar involvert i utviklingsarbeid

Hele Enervent Zehnders produktutvikling foregår ved selskapets fabrikk i Borgå, Finland. I de samme lokalene er det også et klimalaboratorium som utfører kontinuerlige tester.

– I vår virksomhet ønsker vi også å vurdere miljøpåvirkningen fra selskapet og produktene våre. Den nye generasjonen kjølemediet R32 brukes i Svea Cooler. Det har lavere miljøbelastning og lavere klimaeffekter enn eldre kuldemedier, bekrefter Laaksonen.

Leveranser av Cooler-modulen starter i høst. Den globale mangelen på råvarer har påvirket blant annet leveranser av CX-batterier, noe som har bremset produksjonsplanen.

Highlights konkurransejuryen:

lkka Salo, administrerende direktør, Talteka
Tapio Kivistö, sjefredaktør, Rakennuslehti
Elina Samila, ekspert på sirkulær økonomi, Green Building Council Finland
Piia Sormunen, professor i byggebransjen, Universitetet i Tammerfors
Antti Aaltonen, direktør, byggeutvikling, Byggbranschen RT

Mer informasjon:

Ronni Laaksonen, salgssjef, Enervent Zehnder Oy, +358 400 230 725, ronni.laaksonen(at)enervent.com

Enervent Svea eAir E Cooler kan sees på Finnbuild-messen, stand 6d 48.