Lavkonjunkturen i byggebransjen bremset Enervent Zehnders vekst – sterk satsing på kjøleteknologi

En trend kjent fra mange industrisektorer ble også gjentatt i fjor i virksomheten til til den finske ventilasjonsaggregatprodusenten Enervent Zehnder, systersellskap og leverandør for Exvent. Da byggingen av nye leiligheter i Finland avtok raskt, påvirket det også direkte etterspørselen etter ventilasjonsaggregater. Høydepunktene i fjor var virksomheten i Norge og fremtidsbyggende utviklingsprosjekter.

– Begynnelsen av 2023 gikk veldig bra. Den raske endringen kom i andre halvår, og stagnasjonen i boligbyggingen var også synlig i vår ordrereserve. Når det gjelder offentlige byggeplasser og kontorbygg samt renoveringsbygging, var situasjonen bedre sammenlignet med hele året, sier Thomas Söderholm, administrerende direktør i Enervent Zehnder og Exvent.

Ifølge ham har man sett en lignende markedsutvikling i Sentral-Europa, hvor det var en generell nedgang i boligbyggingen i fjor. Det har også påvirket andre datterselskaper i Zehnder Group. Konsernets omsetning gikk ned med 6 % sammenlignet med året før, men kontantstrømmen var fortsatt sterk, og resultatet ble rundt 60 millioner euro.

Söderholm bekrefter at et spesielt høydepunkt i det nordiske markedet har vært Norge, hvor markedsendringene har vært mindre og etterspørselen har holdt seg jevn.

– Høye strøm- og energikostnader har fått både privat- og bedriftskunder til å tenke på utstyrsvalg i forbindelse med oppussing. Teknologien i Exvent aggregat er energieffektiv, noe som har gitt oss et ekstra konkurransefortrinn i dagens situasjon.

Oppmerksomhet i bærekraftig utvikling

Produktutviklingen av Exvent aggregat har vært gjort i selskapets egne lokaler fra starten. I Borgå, Finland er det også et klimatlaboratorium som utfører kontinuerlig testing, egnet for det nordlige klimaet.

– Fjorårets mest betydningsfulle lansering var knyttet til mobilteknologi. I mai lanserte vi iSLa, det vil si en mobilapplikasjon som styrer ventilasjonsaggregater. Den erstatter de separate kontrollpanelene som følger med aggregatene og bidrar samtidig til å redusere mengden plastavfall. I tillegg muliggjør den profesjonelle versjonen av iSLa idriftsettelse og fjernovervåking av aggregat, noe som sparer betraktelig kjørekilometer for vedlikeholdspersonalet.

– Etterspørselen etter kjøleløsninger har økt de siste årene. Vår Svea Cooler, lansert i fjor som en fortsettelse av HP-modellene, ble svært godt mottatt og produktfamilien vil snart vokse. Vi kommer nærmere tilbake til det i april.

– I tillegg til nyheter utvikler vi løsninger for å forlenge livssyklusen til produktene. Et godt eksempel på dette er endringspakker for styrsystemt. De er en effektiv måte å forlenge levetiden til aggregatene våre og samtidig forbedre energieffektiviteten.

Solid støtte fra Zehnder Group

Den sveitsiske Zehnder Group ble eier av Exvent i 2018.

– I fjor var et av våre viktigste prosjekter forberedelsene til innføringen av et nytt virksomhetsressursplanleggingssystem og tilhørende endringer i produksjon og logistikk. Det binder opp våre nøkkelpersonellressurser for hele året, men muliggjør eksportleveranser til konsernets globale salgsnettverk. Samtidig gir det effektivitet til interne prosesser og materialflyter. Implementeringen vil være i april samtidig i Finland, Sverige og Norge.

– Samtidig har konsernets felles merkevarereform kommet videre. På sin side støtter den å gjøre finske ventilasjonsaggregater kjent på nye markeder. Vår ytre fargeverden er i endring, men produksjon og produktutvikling er fortsatt sterk i Finland og Borgå, understreker Söderholm.