Fem tips som gir trygg innekos!

Kos deg inne med god samvittighet!

Kaldt ute. Varmt og godt inne. Dessverre hjelper det lite med varme hvis inneklimaet blir dårlig. Her er tipsene du trenger – uansett varmekilde.

#1. Balansert ventilasjonsanlegg med varmepumpe

Ja, da kan det jo ikke bli enklere. For selv om ekspertene anbefaler en innetemperatur på 22 grader er det selvsagt DU som bestemmer nøyaktig hvor varmt du vil ha det.

Her er det altså bare å finne fram fjernkontrollen, velge  din favorittemperatur og trykke OK!

Enklere blir det ikke!
Ett tastetrykk og du er hektet!

Har du et balansert ventilasjonsanlegg kan du i tillegg slappe av med god samvittighet, fordi du vet at luften dere puster inn og ut blir filtrert kontinuerlig.

TIPS: Visste du forresten at det finnes balanserte ventilasjonsanlegg med innebygd varmepumpe?

Vedfyring virker fortsatt!

Selv om det er enkelt å øke temperaturen med et moderne anlegg, er det fortsatt mange som sverger til vedfyring, enten som ren varmekilde eller som et supplement. Og det kan vi godt forstå. Det er tross alt noe eget med sjarmen fra levende flammer.

Faller du i denne kategorien må du imidlertid ta hensyn til utfordringene med ved.

Perfekt innekos krever perfekt inneklima!
Et godt inneklima gir god samvittighet og perfekt innekos!

De fleste har fått med seg at vedfyring kan påvirke uteluften. Det mange ikke tenker på er at det også kan påvirke inneklimaet. Og ja, det kan i verste fall utløse både astma, neseplager og såre øyne.  Som om ikke det er nok: Barn vil dessverre være ekstra utsatt.

Heldigvis kommer du langt med sunn fornuft og ved å følge disse tipsene.

#2. Finn fram støvsuger og vaskeklut

Ok, det er ikke det morsomste i verden. Men det må gjøres. Minst en gang året bør alle varmekilder, samt ventiler i vegg og vinduskarmer  rengjøres.

Og ja: Har du ventilasjonsanlegg og varmepumpe må du heller ikke glemme å skifte filter i tråd med anbefalingene fra produsenten din.

#3. Velg en rentbrennende peisovn

En åpen peis vil ha langt lavere virkningsgrad enn en moderne peisovn. Det gjør at du må bruke mer ved for å holde varmen. I tillegg vil en peisovn gi deg langt større kontroll over forbrenningen, slik at du ikke får så mye sot og aske ut i rommet.

Har du fokus på å ha et så godt inneklima som mulig bør du derfor investere i en rentbrennende peisovn.

Du får riktignok ikke fullt så mye knitring fra den brennende veden, men velger du en modell med glassdører kan du likevel nyte flammedansen med ekstra god samvittighet.

LITEN PLASS? Neo er det eneste ventilasjonsanlegget du kan gjemme bort i skapet!

#4. Ikke ta for mye ved inn i stua

Har du lagret fuktig ved i garasjen eller kjelleren? Da øker dessverre  sjansen for at den er befengt med muggsopp, og det bør du ta på alvor:

Muggsopp er nemlig ikke bare plagsomt for allergikere og de som allerede har lunge- og luftveissykdommer. Det kan også gi ellers friske personer ubehag.

Trikset er derfor å ikke bruke stua som vedlager, og ikke ta inn mer ved om gangen enn det du trenger til en dags fyring. Har du ikke annen lagringsplass? Da kan det faktisk lønne seg å støvsuge veden før du legger den på plass, så får du i hvert fall fjernet de verste uhumskhetene.

#5. Bruk tørr ved – og fyr opp riktig

At veden må være tørr sier seg nesten selv: Er den ikke tørr blir det ikke bare vanskelig å få fyr, og du vil i tillegg utsette både deg og naboene for langt større utslipp av sot- og andre partikler.

I tillegg må du selvsagt bygge bålet riktig, og med dagens moderne ovner gjelder det altså å tenne på fra toppen.

NYSGJERRIG? Exvent er eksperter på godt inneklima – ta kontakt for en uforpliktende prat om hva vi kan gjøre for deg!